top of page

Cum poate afecta cortizolul creierul copilului ?

Actualizată în: 11 sept. 2023

Înainte de a afla despre ce efecte poate avea cortizolul în corpul unui copil, haideți să ne reamintim definiția cortizolului.


Mai pe scurt, ce este cortizolul ?


Cortizolul este un hormon produs de glanda suprarenală. Este deja bine știut că acesta este eliberat ca răspuns la stres. Rolul principal al cortizolui este de a crește cantitatea de zahăr din sânge, precum și de a înlătura\diminua răspunsul sistemului imunitar de ajutor în metabolismul grăsimilor, proteinelor și carbohidraților.


Atunci când cortizolul este eliberat în cantități moderate acesta poate fi benefic pentru că ne ajută să calmăm starea noastră de stres prin creșterea nivelului de glucoză din sânge.


Dar atunci când cortizolul este eliberat în cantități mari și în mod regulat, acesta provoacă anxietate, sentiment de amenințare, descurajare, insecuritate, frică.


Mai mult de atât, secreția prelungită de cortizol poate modifica metabolismul și imunitatea organismului, provocând boli cronice, boli autoimune și în general efecte indezirabile asupra creierului imatur al copilului.


Cortizolul acționează lent și poate rămâne în cantități importante în creierul copilului timp de câteva ore, timp de câteva zile sau sau chiar săptămâni.


Când nivelul cortizolului atinge un nivel foarte mare sau când acesta este secretat continuu, efectele lui sunt foarte toxice pentru unele structuri cerebrale în dezvoltare.

De exemplu, stresul timpuriu din viața intrauterină și din primii ani de viață poate diminua neurogeneza (dezvoltarea de noi neuroni).


Stresul poate afecta dezvoltarea circuitelor neuronale afectând direct mielina care înconjoară fibrele nervoase și accelerează transmiterea influxului nervos (motorul transmiterii informației între neuroni).


sursa: pinterest


Secreția mare și regulată de cortizol, de adrenalină și noradrenalină are deci efecte negative și provoacă modificări psihologice și comportamentale la copil.

Copilul poate pierde încrederea în el și în ceilalți.

Copilul poate deveni ori inhibat ori să preia o poziție de atac.

Dacă copilul este inhibat, retras el se poate simți deprimat și trist.

Dacă el ia poziția de atac, el poate deveni agresiv, antisocial, conflictual.


Dacă copilul preia une dintre aceste tendințe, nu vă grăbiți să le puneți eticheta „timid„ „retras„ sau „rău„ și „obraznic„.

Ideal ar fi să căutăm și să eliminăm sursele de stres.


Cu cât mai puține surse de stres are copilul, cu atât e mai armonioasă dezvoltarea creierului.

Dar atenție, aceasta NU este unica condiție pentru un creier sănătos.


Iar ceea ce ține de termenul „stres la copii„ acesta poate avea o interpretare largă.

De exemplu, unii adulți pot vedea o sursă de stres în orice activitate a copilului.


Vă sfătuiesc să identificați o sursă de stres a copilului observându-l. Observația și poate uneori ajutorul profesioniștilor vă v-a ajuta să înțelegeți ce cauzează stres copilului vostru și cum puteți elimina acest stres.

Dacă copilul este mai mare, observația poate fi combinată cu dialog. De aceea, sfătuiesc orice părinte să cultive dialogul, cooperarea și încrederea încă din primele zile ale bebelușului.


 

Bibliografie :


  1. Wikipedia : https://ro.wikipedia.org/wiki/Cortizol

  2. „Pour une enfance heureuse, Repenser l'éducation à la lumière des dernières découvertes sur le cerveau„ ,Dr Catherine GUEGUEN, Robert Laffont, 2014

Comments


Vrei ca vocea ta să fie auzită ?

Eu transform istoria ta unică într-un Articol de Blog !

Rămâi la curent cu noutățile de pe Blog !

Mulțumesc :)

  • Facebook
  • Instagram

Anastasia PETERMANN

anastasiapetermann.com

© 2023 Anastasia Petermann

Contact

Mulțumesc pentru timpul tău !

bottom of page